ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

    Ο Δήμος Παύλου Μελά σχηματίστηκε μετά την διοικητική μεταρρύθμιση, που εισήγαγε το σχέδιο Καλλικράτης από την συνένωση των όμορων δήμων Σταυρούπολης, Πολίχνης και Ευκαρπίας. Βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και έχει συνολικό μόνιμο πληθυσμό 99.245 άτομα και έκταση 23.763 εκτάρια. 

Βυζαντινοί Νερόμυλοι

  Η πρώτη συστηματική συγκέντρωση πληθυσμών στην περιοχή παρατηρείται το 1914 με τη μαζική άφιξη προσφυγικών ροών από τη Θράκη, τη Μ.Ασία και τον Πόντο. Αξιοποιήθηκε από τις Συμμαχικές Δυνάμεις από το 1915, ως <<περιχαρακωμένο στρατόπεδο>> για δύο χρόνια, ενώ ορισμένα από τα σημαντικότερα ιστορικά σημεία ενδιαφέροντος είναι η Τράπεζα Λεμπέτ, το Στρατόπεδο Παύλου Μελά και οι Βυζαντινοί Νερόμυλοι, όπου διεξάγεται το ομώνυμο Φεστιβάλ και λαμβάνουν χώρα ποικίλες πολιτιστικές δράσεις. 

Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης 

  Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης αποτελεί μια αξιόλογη προσπάθεια διατήρησης του πρασίνου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ ανταγωνίζεται επάξια αντίστοιχους χώρους του εξωτερικού. Φιλοξενεί σπάνια είδη φυτών και η κατασκευή του στηρίχθηκε στην αποκλειστική χρηματοδότηση του τότε Δήμου Σταυρούπολης. Συνεργάζεται στενά με το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης φοιτητών, ενώ τον επισκέπτονται συχνά μαθητές τόσο της υπόλοιπης Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού.  

Μονή Λαζαριστών

Η Μονή Λαζαριστών αποτελεί ιστορικό κτιριακό συγκρότημα, κτισμένο το 1886 και υπηρετεί ως έδρα της τέχνης και του πολιτισμού ,καθώς σε αυτή στεγάζεται το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και το ετήσιο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, με μοναδικές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.  

Πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά

 Τον Οκτώβριο του 2017, το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, συνολικής έκτασης 332 στρεμμάτων παραχωρήθηκε με σύμβαση στο Δήμο Παύλου Μελά. Το έργο της ανάπλασης και της εξέλιξης του χώρου σε Μητροπολιτικό Πάρκο, ανέλαβε ο Αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης, που μαζί με τον συνεργάτη του Bernard Cuomo έχουν αναπλάσει τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. 

Πάρκο Καρατάσιου

  Το Πάρκο Καρατάσιου, ως πρώην στρατόπεδο, αξιοποιείται συστηματικά, στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου Παύλου Μελά, για την διοργάνωση εκδηλώσεων με βάση τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.Γι' αυτούς τους λόγους αποτελεί μια μελέτη περίπτωσης, ένα καλό παράδειγμα σταδιακής ενσωμάτωσης δημοσίου χώρου στην καθημερινή ζωή της πόλης, τοπικά και μητροπολιτικά.