«Τα άτομα με αναπηρίες είναι εξίσου ικανά με τα άτομα χωρίς αναπηρίες.»

2019-12-09

Μέσα σε αυτό το κλίμακινήθηκε η ομιλία της προέδρου, Παναγιώτας Μπονέρη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας της 2ης Προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά.

Οι συγκρούσεις δεν έλειψαναπό την Επιτροπή, με τους δημοτικούς συμβούλους να έρχονται πολλές φόρες σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, με αποκορύφωμα την σύγκρουση τηςΠροέδρου, κα Μπονέρη,με τονΑντιπρόεδρο, κο Μυλωνά.

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε, ήταν η προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία στα σχολεία κι η πιθανή κατασκευή Ειδικών Εργαστηρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.). Το προαναφερθέν τονίστηκε ιδιαίτερα απότον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, ώστενα μην μένουντα παιδιάμε αναπηρίαχωρίς την στοιχειώδη μόρφωση.

Μερικά από τα επιχειρήματα,υπέρ αυτής της άποψης που ακούστηκαν αφορούσαν πως τα παιδιάΑμεΑ που δεν πηγαίνουν σχολείο, δεν αντιμετωπίζονται με ισότητα.Το τελικό αποτέλεσμα είναι να βγουν στην αγορά εργασίας στερούμενοι των ίσων δικαιωμάτων σε σύγκριση με άλλους εργαζομένους.

«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η αμοιβή τους να είναι πενιχρή»,τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος Παιδείας.

Τα αντεπιχειρήματα της Πρόεδρου σχετίζονταν με την περιθωριοποίηση των παιδιών Αμεα, από τα υπόλοιπα παιδιά, με τη δημιουργία ενός ειδικού σχολείου, γεγονός που αγγίζει τα όρια του ρατσισμού. Πρόταση της ίδιας ήταν να ανακατασκευαστούν οι ήδη υπάρχουσες σχολικές μονάδες, όπως ειδικές ράμπες και ασανσέρ για την ευκολότερη πρόσβαση των παιδιών με κινητικά προβλήματα.

Η παραχώρηση ηλεκτρικών σκούτερ σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου ήταν ένα ακόμη θέμα για το οποίο διαφώνησε η Επιτροπή Παιδείας. Κατηγορηματική ήταν η στάση της δημοτικής σύμβουλου, κα Ευθυμίας Κοντσίδου, προβάλλοντας την αυξημένη επικινδυνότητα με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι οι μαθητές. Η αντίπαλη παράταξη (όνομα παράταξης) υποστηρίζει πως αν τηρούνται σχολαστικά τα μετρά ασφάλειας, όπως το κράνος, δεν υπάρχει λόγος να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα. Η Ομάδα Πίεσης πρόσθεσε πως οφείλει ο Επιτροπή Παιδείας να δείξει εμπιστοσύνη στα παιδιά της και να τα εισάγει από νεαρή ηλικία στην συμμόρφωση με τους κώδικες οδικής κυκλοφορίας.

Και τα δυο θέματα που συζητήθηκαν πέρασαν με μερική πλειοψηφία (τέσσερις υπέρ και δύο κατά).

Γιώργος Τουμπουλίδης